ELTE Snecológia

A Sodipedia wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szeszesember (vitalap | szerkesztései) 2012. május 10., 18:41-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Snec.gif

Az ELTE Snecológia Európa legpatinásabb SoDI-kutató központja. 2006. szeptember 1-jén alakult az ELTE BTK tanszékeként, ezzel a világ legrégebbi snecológiai fakultásának számít. A népszerű szak már az első évben tizenkétszeres túljelentkezést produkált, felvételi pontszámai azóta is stabilan a legmagasabbak a magyar felsőoktatásban.

A Tanszék 2010. január 1-jén interdiszciplináris Snecológiai Intézetté alakult át, miután több szakot (Ártányológia, Alkaaológia, Lüszisztika) specializációként magába olvasztott, valamint szorosabbra fűzte kapcsolatait más intézményekkel és karokkal (Orvostudományi Egyetem), más, elsősorban társadalomtudományokkal foglalkozó tanszékekkel (Romológia, Hebraisztika, Szociológia), valamint a világ más tájain gombamód szaporodó, és igen színvonalas publikációkat megjelentető snecológiai kutatóközpontokkal Vancouvertől Tokióig. Az Intézet 2010-ben indította el Erasmus programját, melynek keretében egy év alatt tizenhét ország hallgatói vehettek részt az ELTE Snecológia színvonalas előadásain.

Az Intézet megalakulása után nagyszabású projektbe, az ún. I. Snecológiai Expedícióba kezdett, melynek során három kiváló, a taxonómiában, anatómiában és etológiában igen járatos orvos-biológus segítségével természetes élőhelyén kívánták megfigyelni és befogni SoDI-t. A 2010. február 13-19-e közé tervezett kutatás során a biológusok kábítólövedékkel elaltatták és orvosi vizsgálatnak vetették volna alá az egyedet (testhossz, végtaghossz, péniszhossz mérése, vér-, vizelet- és székletminta-vétel, kenet a szájból és a külső nemi szervről. Fejszőrzetébe a későbbi helikopteres azonosítás megkönnyítése érdekében feltűnő színű jelet /Dávid-csillagot/ kívántak festeni, mely hozzávetőlegesen egy év után kopik le. Az egyed púpjára rádió-adóvevő rögzítését tervezték, melynek segítségével követhetővé vált volna helyváltoztatása.)

Az ambíciózus tervet azonban meghiúsította az Intézet berkeiben, számos külföldi kutató bekapcsolódásával kirobbant szakmai vita az ún. intervencionista és non-intervencionista snecológusok között. A non-intervencionista kutatók azzal érveltek az I. Snecológiai Expedíció ellen, hogy az az egyednél súlyos letargiát, morózu
2011 júniusi haláláig az eutanázia-párti Dr. Kevorkian az aktív intervencionista snecológia leghevesebb szószólója volt.
s viselkedést okozhatna, veszélyeztetve nem csupán a már akkoriban is tervezett, ún. felpörgést és stílusváltást, hanem a SoDI-blog létezését is, ellehetetlenítve ezáltal a további kutatást. A vita a mai napig tart, és mindeddig sikeresen akadályozta meg az expedíció elindítását.

Az Intézetben egy másik, hullámzó intenzitású szakmai vita is folyik SoDI taxonómiai besorolásáról, azaz hogy Homo Sapiensnek tekinthető-e, annak egy önálló alfaja-e, esetleg teljesen eltérő faj. A fő törésvonal a szociológus és biológus végzettségű snecológusok között húzódik.

A Snecológiai Intézet számos nagy nevű külső előadót foglalkoztat, és meghívott tudósok egész sorának műveit gondozta és jelentette meg. Ezek közül a legfontosabbak:

Dr. Schmitt Pál: A snecológia mint a magyar tudományexport zászlóshajója
Köves Slomó: Judaisztika és snecológia az európai zsidó diaszpórában
Dr. Czeizel Endre: Beltenyészet Pátyon?
Moldova György: Tex proletár minimalizmusa
Steve Jobs: How to get a notebook?
Dr. Hoffmann Rózsa: Sneci-óvodák mint a Waldorf-rendszer alternatívái
Dr. Mohácsi Viktória: SoDI és a roma viktimológia
Jamie Oliver: New perspectives of British cuisine - the first Michelin stars for frozen pizzas

A hallgatók számára az Intézet az alábbi tankönyveket biztosítja:

Bevezetés a snecológiába I. - Az sg fórum
Összehasonlító snecológia
SoDI anatómiai album
Hankiss Elemér: Csimpánz, SoDI, ember (tanulmánykötet)
A maszturbáció kultúrtörténete sorozat: Burgund masztipartik a korai középkorban
Posztmodern logopédia
Réz András: A Narutótól a flanelingig
Tyúkper-katalógus 2002-2008.
Családjog

Snecológusok kutatás közben
Az Intézet további tevékenységei közé tartozik
a SoDI be nem tartott ígéreteit rendező nemzetközi projekt, mely jelenleg a VIII. kötetnél tart és snecológus doktoranduszok tucatjait foglalkoztatja világszerte. A magyar hallgatók ugyanakkor rendszeresen publikálnak az ELTE Snecológiával szoros kapcsolatot ápoló Journal of Shodicology (GBR), a Schnezologisches Jahrbuch (GER) és az El Snesí (ESP) tudományos folyóiratokban.

2010. január 17-én került sor a metilalkohol-mérgezésben elhunyt Tex formalinban tartósított holttestének kiállítására, valamint a "Büdös vagy, Sneci" feliratú márvány emléktábla és leleplezésére az Intézet dísztermében. A holttest azóta a nemzetközi snecológia kegytárgyává vált, a KSH adatai szerint 8,6%-kal növelve a Magyarországra látogató turisták számát.


Az Intézet évente 8-10, magasan képzett trollt készít fel a SoDI-val történő mindennapos online érintkezésre. Ennek legfontosabb eszköze a Kommentelési ismeretek kurzus, melynek oktatói és színvonalas előadásai már-már legendának számítanak. A kurzus féléves tanmenete a következő:

Feb. 1. - 8. - 15.: A kommentelési terminus technicus megismerése (jegyzetelés kötelező!). A SoDI-hoz kapcsolódó szakkifejezések (púpos, recska, maszti, anyád, csicska, szappan, vamzer, stb.) és használatuk. (Az órákat tartja: Sneider adjunktus úr)
Feb. 22. - 29. - Márc. 6.: Kommentelési alapok, az első kommentek megírása. Különbségek a sodika.atw.hu-ra és SoDI saját blogjaira történő kommentelés között. (Az órákat tartja: Szeszesember tanársegéd úr)
Márc. 13. - 20. - 27.: Kommentelési stílusok. Kis- és nagykommentek. Idézetvisszakeresés. Komment-fantasy. Agresszív kommentelési stratégiák. SF-kezelés. (Az órákat tartják: V.6.0., Danyiil Romanovics és Záhonyi István docensek)