Nyelvtudás

A Sodipedia wikiből
id. Pieter Bruegel: Bábel tornya

SoDI nyelvtudása igazodik műveltségéhez . Legerősebb nyelvtudása angol, egy középfokú nyelvvizsga letételét nem tartja szükségesnek. Állítása szerint már csak a nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy megkapja a diplomáját.

Saját szavai szerint "a szakmai dokumentációkat kifogástalanul megérti", bár ez nem vonatkozik a videotutorialokra. Újabban, ahogy végleg letett a diploma megszerzéséről, a "papírok" fölöslegességét hangsúlyozza, beleértve ebbe a nyelvvizsgát is.

SoDI-t korábban mintegy 120 ezer forinttal (citation needed) támogatta édesanyja azzal a céllal, hogy fia befizesse magát egy intenzív nyelvtanfolyamra. SoDI a pénzből azonban a Taxus angoloktató CD-csomagot vette meg, mely - reklámja szerint - a nyelvet az agy tudatalattijára hatva, odafigyelés nélkül tanítja meg. A legalábbis kétséges eredményességű módszer végül azért sem válhatott be, mert saját elmondása szerint sohasem vette elő a CD-ket.

Fogalmazás

Endre legutóbb 2009-ben adott számot az angoltudásáról, amikor is a Youtube helpdeskjének az alábbi levelet küldte. A benne szereplő "again mine the access" fordulat azóta a snecológusok között afféle csatakiáltás, illetve jelmondat lett.

Címzett: security@youtube.com
Dátum: 2009. december 13., vasárnap, 15:19:20
Dear Sir / madam!
I apologise for my weak English. Somebody got my YouTube password today. (He got all of my passwords until little time. Blog, e-mail, YouTube) My nickname is amalono. Now I modified the password, and again mine the access. But the hacker deleted all of my videos after 2009. March 15. I would like to ask you to put back the deleted videos.
Thank you very much.
Endre Farkas Kiss (amalono)

Szövegértés

SoDI a 2011-es melegfelvonulás során számos telefonhívást kapott a trolloktól, akik így sikeresen megzavarták a kábelhálóba gabalyodott Krónikás nyugodt közvetítését. Az Oktogontól a Deák Ferenc térig tartó Hosszú Menetelés közben az egyik troll (ismeretlenjoakaro) bolgár ismerőse hívta fel SoDI-t, és a telefonba anyanyelvén beszélt Endréhez. SoDI azzal tette le a telefont, hogy valami angolok hívogatják.

SoDI tehát - annak ellenére, hogy állítása szerint magabiztosan megérti az angol nyelvű informatikai szakszövegeket - nem tudja megkülönböztetni a bolgár élőbeszédet az angoltól. SoDI később a következő magyarázatot adta a röhejes esetre: a bolgár szöveg "lehetett volna akár" egy általa nem ismert angol dialektus is.