Nyelvtudás

Innen: Sodipedia
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
id. Pieter Bruegel: Bábel tornya

SoDI nyelvtudása igazodik műveltségéhez . Nyelvtudásában a németet és az angolt jelöli meg, egy középfokú nyelvvizsga letételét azonban nem tartja szükségesnek. Állítása szerint már csak a nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy megkapja a diplomáját.

Saját szavai szerint "a szakmai dokumentációkat kifogástalanul megérti", bár ez nem vonatkozik a videotutorialokra. Újabban, ahogy végleg letett a diploma megszerzéséről, a "papírok" fölöslegességét hangsúlyozza, beleértve ebbe a nyelvvizsgát is. Ennek ellenére nem átallja önéletrajzában "professional working proficiency"-nek hazudni angol és német "tudását".

SoDI-t korábban mintegy 120 ezer forinttal (citation needed) támogatta édesanyja azzal a céllal, hogy fia befizesse magát egy intenzív nyelvtanfolyamra. SoDI a pénzből azonban a Taxus angoloktató CD-csomagot vette meg, mely - reklámja szerint - a nyelvet az agy tudatalattijára hatva, odafigyelés nélkül tanítja meg. A legalábbis kétséges eredményességű módszer végül azért sem válhatott be, mert saját elmondása szerint sohasem vette elő a CD-ket. Később a Pénzmentő Kft-nél való élősködése idején Vera néni milliókkal finanszírozta Endre német nyelvtanulását mind magántanárokkal, mind németországi nyelviskolákban. Az éveken át történő alibizés és tengernyi elégetett pénz ellenére komolyan vehető nyelvtudást nem szedett fel. Saját állítása szerint a német anyanyelvi beszéd számára még mindig olyan, "mint a kutyák morgása".

Fogalmazás

Endre 2009-ben számot adott az angoltudásáról, amikor is a Youtube helpdeskjének az alábbi levelet küldte. A benne szereplő "again mine the access" fordulat azóta a snecológusok között afféle csatakiáltás, illetve jelmondat lett.

Címzett: security@youtube.com
Dátum: 2009. december 13., vasárnap, 15:19:20
Dear Sir / madam!
I apologise for my weak English. Somebody got my YouTube password today. (He got all of my passwords until little time. Blog, e-mail, YouTube) My nickname is amalono. Now I modified the password, and again mine the access. But the hacker deleted all of my videos after 2009. March 15. I would like to ask you to put back the deleted videos.
Thank you very much.
Endre Farkas Kiss (amalono)


2021. augusztus 22-én SoDI az alábbi posztot tette közzé a Facebook oldalán, ismét tanúbizonyságot adva "professional working proficiency" angol tudásáról. Erre csak annyit tudunk mondani: Rest in piece, Endre!

[1]


Szövegértés

SoDI a 2011-es melegfelvonulás során számos telefonhívást kapott a trolloktól, akik így sikeresen megzavarták a kábelhálóba gabalyodott Krónikás nyugodt közvetítését. Az Oktogontól a Deák Ferenc térig tartó Hosszú Menetelés közben az egyik troll (ismeretlenjoakaro) bolgár ismerőse hívta fel SoDI-t, és a telefonba anyanyelvén beszélt Endréhez. SoDI azzal tette le a telefont, hogy valami angolok hívogatják.

SoDI tehát - annak ellenére, hogy állítása szerint magabiztosan megérti az angol nyelvű informatikai szakszövegeket - nem tudja megkülönböztetni a bolgár élőbeszédet az angoltól. SoDI később a következő magyarázatot adta a röhejes esetre: a bolgár szöveg "lehetett volna akár" egy általa nem ismert angol dialektus is.

Beszédkészség

2013-ban egy Koppány csoportos devizahiteles tüntetésen érdeklődött egy külföldi turista SoDI-tól. Az eredmény élő adásban volt hallható:

[2]

Leirat:

  • You know what's happening here?
  • Áhh.. it's a.. demo with cars.... pípül..... who need to..... pay...... more...... money..... for..... one month..... before.....
  • Ah, on the streets?
  • Yeah...