Szálasi-vitaest

A Sodipedia wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Callahan (vitalap | szerkesztései) 2012. május 9., 18:22-kor történt szerkesztése után volt. (A vita)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
Szálasi Ferenc kivégzése
A Szálasi-vitaest (pontosabban kvázi-vitaest) SoDI és a trollok közötti, Szálasi Ferenc megítéléséről szóló vita elnevezése. 2012. május 4-én került megrendezésre a forum.sodika.org oldalon SoDI kezdeményezésére. Az esemény mindössze néhány óráig tartott, és SoDI vereségével zárult, aki munkára hivatkozva elhagyta a fórumot.

A vita előzményei

SoDI 2012. május 4-én a következőt írta a forum.sodika.org-on: "Én a holokausztról nem szoktam beszélni. Legfeljebb Szálasi hatalomátvétele utáni időszakban vagyok hajlandó, mert aki korábban volt, azt Szálasi sem akarta."

Későbbi hozzászólásában kifejti, hogy nem Horthy-párti, inkább Szálasi mellett áll: "A Szálasi hatalomátvétele ELŐTT elhurcolt zsidókról tessék beszélgetni a Horthy-mániásokkal. Én Horthy megítélésében Szálasi Ferenc véleményét osztom."

Az egyik troll megrökönyödik SoDI Szálasi-pártiságán, mire ő ezzel védekezik: "Na, erről szívesen beszélgetek. Tessék leírni, miért kell őt utálni."

A trollok tovább feszegetik a kérdést, mire SoDI azt ígéri, este örömmel beszél erről, mivel ez "végre tényleg jó téma". Sőt egyenesen kijelenti: "Tájékozott is vagyok a témában. Majd este beszélgethetünk róla, ezt a témát szeretem."

A vita

Egy troll 19:42-kor megnyitja a vitát. SoDI ekkor még a holokausztról kezd írni (Szálasitól elvonatkoztatva); kifejti, hogy nem elég olvasott ahhoz, hogy eldöntse, voltak-e gázkamrák a náci koncentrációs táborokban. A vita első kérdése csak 20:29-kor hangzik el, amire SoDI nem hajlandó válaszolni, mondván:

"Abba a csapdába, hogy elsőként én legyek, aki véleményt nyilvánítok róla [ti. Szálasiról], nem megyek bele. Tessék felhozni a negatívumokat, és azzal kapcsolatban esetleg tudok reagálni, hogy az jogos-e (nem lesz az)."

A második kérdés után SoDI már felveti, hogy neki dolgoznia kell. Szerinte Szálasi örmény származása nem számít, ahogy Petőfi tót gyökerei sem. Az "nácik utolsó csatlósa"-érvre annyit válaszol:

"Szálasi hitt a győzelemben. Tévedett. Az ember ember, nem jós. A háborús téma nekem uncsi. Én a békeidőre vonatkoztatom az ideológiát. :)"

Ezen a ponton SoDI-nak egyre fontosabbá válik az AR.Drone 2.0 (vagyis a "repcsi", ld. még: Helikopter) megvétele, ezért a záporozó kérdések elől munka ürügyén szeretne elmenekülni. Hosszas csönd után ennyit ír be: "Eichmann már Horthy alatt ki lett rugdosva innen, hahó." A trollok közül ennek ellenkezőjét senki sem vitatta. Eichmann azonban visszatért Magyarországra Szálasi alatt, amit SoDI később beismer, hozzátéve, hogy Eichmann "egy utolsó szemét geci volt", jóllehet ennek semmi köze Szálasihoz (ld. még: terelés).

SoDI május 5-én, 0:02-kor bejelenti távozását, amivel a vita - a trollok győzelmével - tulajdonképpen véget ér.

A zsidó szál

A vita másik érdekessége volt a magyarországi születésű Yitzhak Zuckerman izraeli zsidó megjelenése. Zuckerman állítása szerint ismerte SoDI dédapját, "az öreg Kleint", akit zsidó származása miatt kényszermunkára akartak vinni 1944-ben, ám ezt Szálasi Ferenc megakadályozta. Az öreg Klein kereszteket faragott (vö. modellezés) Szálasinak, aki cserébe elintézte neki, hogy a Vöröskereszt nyugatra menekítse. Klein 1948-ban tért haza, majd beállt a kommunisták közé. Zuckerman szerint SoDI irracionális vonzódása Szálasi iránt a dédapja megmentése miatti hálából fakad.

Szerző: Yitzhak Zuckerman (May 04, 2012 21:08:24)
Ismertem Klein úr dédapját. A zsinagógában gyakran beszéltünk is, tisztességes zsidó úriember volt (csak kissé büdös). Úgy hírlett, Szálasi elintézte, hogy a Vöröskereszt segítségével nyugatra menekülhessen. Ifjabbik Klein úr valószínűleg ezért kedveli Szálasit. 1948 tájékán jött vissza az öreg, és beállt a kommenisták közé. Azóta nem hallottam róla. Jó élete volt a vén kecskének, kis Klein?


Bizonyos kutatók kétségbe vonják Zuckerman szavait - néhányuk szerint csak egy szórakozó troll lehetett -, ám a Történeti Tanszék szerint a beszámoló az eddigi tények tükrében meglepően hitelesnek tűnik.