Szóbeli szerződés

A Sodipedia wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Sodian Assange (vitalap | szerkesztései) 2012. január 21., 14:42-kor történt szerkesztése után volt. (Levédte a(z) Szóbeli szerződés lapot ([edit=autoconfirmed] (határozatlan) [move=autoconfirmed] (határozatlan)))
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Mi is történt?

2011. december 23-án SoDI a Parlament körüli blokádról és tüntetésről tudósított. A közvetítés során telefonon felhívta egy troll és magát az index.hu munkatársának kiadva felajánlotta, hogy megvásárolja tőle a felvételeket. A felvételeken látszik, hogy SoDI telefonon egyeztet az "indexessel", majd a bemondja a kamerába a felvétel átadásának feltételeit, ezzel hivatalossá téve a szerződést:

"Szóbeli szerződést kötök arra, hogy a felvételemet felhasználják úgy, hogy akár vághassanak is belőle, és ezért én jelképes 20 000 forintra tartok csupán igényt."

Fogadtatása

Az események látszólag igazolták azt a gyanút, hogy SoDI némi pénzmagért cserébe kész eladni az elveit, hiszen saját elmondása szerint közvetítéseinek célja, hogy hiteles, manipulálatlan képet adjon a radikális jobboldalról. Ezzel szemben a videón hajlandó lett volna átadni felvételeit a szocionistáknak, engedélyezve azt is, hogy megvágják azokat.

Az incidens emellett képet adott SoDI hiszékenységéről és gazdasági-jogi ismereteinek hiányosságairól.

SoDI interpretációja

SoDI állítása szerint telefonon megegyeztek az (zs)indexessel abban, hogy a felvételek feldolgozását SoDI személyesen felügyelheti, elejét véve a manipulációnak. Emiatt SoDI el is indult az index székháza felé. Erről a beszélgetésről azonban nem készült felvétel, így sokan megkérdőjelezik SoDI állításának hitelességét.

A telefon beszélgetés SoDI szerint ennek ellenére szóbeli szerződésnek minősült, de jó kérdés, minek kellett ezután még egy szóbeli szerződést kötnie?

További események

2011. december 23. azért is fontos nap a snecológia történetében, mert SoDI aznap ismét a radikális jobboldali média figyelmének középpontjába került. A tüntetésen megjelent Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, akit SoDI lefilmezett és meginterjúvolt. A felvételt a Jobbikhoz köthető N1 internetes "híradó" SoDI engedélye nélkül "kölcsönvette" és Gaudi-Nagy lejáratására használta fel.