Zsery 50 eurója

A Sodipedia wikiből

A 2014-es év folyamán történt az eset, ami remekül rávilágít SoDI jellemére és emberi minőségtelenségére. Mi több, konkrét gazdasági bűncselekmény van az alábbiak szerint dokumentálva.

Bár mindenki tisztában van SoDI nevetséges programozási "képességeivel" és értékelhetetlen munkafegyelmével, az intervencionalista trollok egyike, Zsery végül mégis megbízta egy fejlesztési feladattal, amire 50 euró előleget küldött az éhhalál szélén rimánkodó SoDI-nak. Talán nem okoz különösebb meglepetést, hogy végső soron a munka nem készült el, de még az 50 eurós előleget sem szolgáltatta vissza a púpos tolvaj.

Az esetről maga a károsult számolt be a fórumon, az alábbi módon:


2014. október 3: Felajánlottam neked egy lehetőséget, hogy a november 25-én induló webshopos projektemhez kéne egy kis apróság. Te erre azt mondtad, rendben, 15 nap, 100 euró, de miért nem indulunk azonnal? Mondom: ráér november végén, mert amíg a bolt sem él, fölösleges az automatikus számlázó plugin. Szerintem ez érthető.


2014. október vége: elkezdted rágni a fülem, hogy induljunk már, mert kölcsönkértél valakitől (a sodi nem kér kölcsön senkitől, mi?) abban a tudatban, hogy október közepén kapod tőlem a 100 eurót - mint ha ez a megrendelő problémája lenne, miközben egyáltalán nem volt még lefixálva semmi, a te bajod, hogy erre alapoztál.


[1]


2014. november 1.: egyre durvábban elkezdtél nekem könyörögni, hogy mennyire szarban vagy. Mondom jól van, segítek, de akkor az adósom leszel, és nagyon szarul jársz, ha elsodikázod. Kértem, hogy adj egy bankszámlaszámot (merthogy annyira azért nem vagyok nagylelkű, hogy miattad Western Union-hoz mászkáljak, azt sem tudom, hol van olyan Pesten) és kapsz 50 euró előleget + a maradék 50 eurót, ha vállalsz velem egy Skype-videóbeszélgetést, amiben őszintén válaszolsz 3 kérdésre. Az első kérdés az lett volna, hogy milyen cég ad számlát és miért nem te, amikor pont számlázóprogrammal kapcsolatos melóról beszéltünk, és tudtam, hogy akkora kamu az "otthon felejtett" számlatömb, mint a kollégád gépén készült screenshot és a masztipartis kommentet író másik Sodi - ez utóbbi kettő lett volna a másik két kérdésem, úgyhogy a trollégák most már tudják, hogy az első levélben levő 100 euróból hogy lett végül 50, mert a másik 50 euró feltételeit valamiért nem akarta bevállalni a sodi. :)


2014. november 3-án elküldted Eszter számlaszámát, én meg elutaltam neked az 50 eurót. A másik 50 euróval kapcsolatban kínosan hallgattál, nem is firtattam tovább, kvázi ingyen beismerted a dolgot, nekem így is jó :)


2014. november 5: Kiderült, hogy a régóta nem igazán használt OTP-s lakossági számlámon nem volt annyi pénz, így visszadobta az utalást, cégesről meg csak díjbekérő illetve számla esetén tudok utalni. Mire ezt megírtam volna neked, te kiverted a hisztit, hogy akkor hagyjuk a picsába az egészet, nem kell a pénz.


[2]


Ugyanezen nap kicsit később írtál, hogy azért mégiscsak jól jönne, úgyhogy legyek szíves másnap utalni. Nem voltam szíves, mert az előbbi leveled eléggé kiakasztott, és amiért ilyen hangnemben szóltál hozzám, szívem szerint azt kívántam volna, hogy fagyj meg szenteste Berlinben, majd januárban visszatérünk a dologra, ha még élsz akkor. Aztán egy kicsit elszégyelltem magam, hogy kívánhatom egy ember halálát karácsonykor (még egy olyan patkányét is, mint te) úgyhogy a helyzethez képest részemről meglehetősen nagylelkűen zártuk le a beszélgetést.


[3]


November 8-án írtál valamit a fórumra (már nem emlékszem, mi volt az, de valami olyasmi, hogy minden fasza Beljinyben) én meg rákérdeztem, és ezt az agymenést kaptam válaszul:


[4]


Ezután eltelt pár nap, és elérkezett ez a tudománytörténelmi mérföldkő a snecológiában: 2014. november 11-én a sodi (aki sosem kér kölcsön) kölcsönért könyörög az egy évvel korábban még lenézett, elmebeteg holland mosogatófiúnak nevezett "prolinak". :)


[5]


Bevallom, itt egy kicsit megsajnáltam ezt a szerencsétlent, és úgy voltam vele, hogy 50 eurót, kb 3 színházjegy árát megér nekem egy kis szórakozás. Utaltam neki annak reményében, hogy ha elsodikázza, akkor remek trollkodásokra ad alapot a Sodi. Sodinak: egészen eddig a pontig én teljesen komolyan gondoltam azt, hogy segítek, ha teljesíted, amit kérek, merthogy tényleg jól jött volna az a cucc, és ha megcsináltad volna, akkor lettek volna még ilyesmi melók. A trollkodást csak B-tervként tartottam fenn arra az esetre, ha elsodikázod (ahogy történt) úgyhogy ne gyere itt nekem azzal, hogy a trollkodás miatt nem sürgős neked a pénz, mert pont fordítva ülsz a lovon.

2014. november 21: megkapta az 50 eurót, és "elkezdük" a munkát.


[6]


Ebben a levelemben elrejtettem egy easter egg-et: a linkelt ingyenes hosting ugyanis bankkártyaszámot kér a 4 hónapos próbaidőhöz is, és tudtam, amint Sodi elkezd vele dolgozni, meg fog akadni emiatt :) De látszólag nem akadt meg, legalábbis mikulás előtt pár nappal még semmi kapcsolatfelvétel nem volt. Ekkor én már tudtam, hogy ebből elsodikázás lesz, és a B-verzióként akkora faszvirgácsot kap a Mikulástól, hogy öröm lesz nézni. Sodinak: annyira nem volt trollkodás a projekt, hogy a trollok egészen mikulás napjáig szart sem sejtettek az egészről, csak ekkor kezdtem "mikulás bácsi" néven pedzegetni, hogy itt valami meglepi készül:


[7]


A fórumot olvasva Sodi észbe kaphatott, mert nem sokkal később ezt kaptam tőle:


[8]


Ekkor mondtam, hogy felejtsük el a dolgot, és adja anyjának a pénzt karácsonyra. Ez Sodi szerint gonoszság, és ő igenis tisztességes:


[9]


És ez pedig az utolsó levelezésünk (ezután már a fórumon folytatódott a történet) amiben adtam egy utolsó utáni esélyt: ha bemutatta volna Sodi, mit jelentett a határidő napján a "jól haladok a melóval" mondat, akkor tudtam volna tanúsítani némi megértést, de mivel lófaszt nem mutatott, elhatároztam, hogy addig trollkodok vele, amíg kedvem tartja... Sodi, a fentiek tükrében szerintem elég világos, hogy mindent magadnak köszönhetsz. Miután én kb 200 százalékos megértést, türelmet, segítségnyújtást és jó szándékot tanúsítottam feléd, te hálátlanul hátba szúrtál, és még csak bocsánatot sem kértél a mai napig.

KÉRJÉLBOCSÁNATOTTT!!!!!!!''


[10]


Az önmagát keresztény lelkületűnek hazudó, púpos gazdasági bűnöző a maga részéről végül az alábbiak szerint rendezte az elvállalt munkát és a jogtalanul magánál tartott 50 eurót:


[11]

Következmények

2020. május 29-én Gery egy baráti programozó versenyre hívta ki sodit.